Bulgur köftesi

Bulgur köftesi
- A +

Bulgur köftesi ya da diğer isimleriyle Arap Köftesi/Fellah Köftesi benim çok sevdiğim bir lezzet ancak nedense sade olarak bana çok yavan geliyor açıkçası bulgur gibi sağlıklı bir besini de bol yağlı bir domates sosu ile de tüketmeyi tercih etmediğim için birlikte sunabileceğim özellikle de yoğurtlu olmasına özen gösterdiğim şekillerde hazırlamayı tercih ediyorum.


Yaz mevsiminde yoğurtlu semizotu eşliğinde severek tüketiyorduk şimdi ise ıspanakla yapıyorum. Yoğurt olarak süzme yoğurdu tercih etmenizi öneririm, ipeksi dokusu ayrı bir lezzet katıyor. Benim için başlı başına bir ana öğün ancak davetlerinizde salata ya da soğuklar arasına da kolaylıkla koyabileceğiniz lezzette bir yemek…

Bulgur Köftesi İçin Malzemeler
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım çay bardağı irmik unu ya da irmik
Yarım çay bardağı un
1 çorba kaşığı Antep biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı sıcak su

Sosu için
Yarım su bardağı konserve domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kuru nane

Haşlamak için
2 litre su
Yarım çay bardağı nar ekşisi ya da limon suyu


Yapılışı
Öncelikle sos için; domates rendesini zeytinyağı ile 3-4 dakika kavurun ardından, salçayı tuzu ve karabiberi ilave edin ve bu şekilde 5-6 dakika daha pişirin çok yoğun kıvamlı bir sos olduysa sıcak su ilavesi ile sosu inceltebilirsiniz.
Bulgur ve irmigi derin bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu döküp 10 dakika kabarması için bekletin.
Diğer malzemeleri de ekleyip özlü bir hamur olana kadar yoğurun 10-15 dakika (burası biraz sabır istiyor) ya da stand mikserinin kürek ucu ile de yoğurabilirsiniz.
Eğer hamurda kuruluk ve dağılıma varsa azar azar su ilavesi yaparak toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Yumurtanın boyutu bardak farklılığı hamurun kıvamını etkileyebilir.
Hamur toparlanınca fındıktan biraz büyük toplar yapıp ortalarına parmağınız ile çukurluk yapın ve bir tepsiye sıralayın.
Suyu kaynatın içine 1 çay kaşığı tuz ve nar ekşisini ilave edip bulgur köftelerini dikkatlice atın.
İlk başta köfteler tencerenin dibine çöküyor suyun yüzüne çıkmaya başladıktan 1 dk. sonra köfteleri delikli bir kepçe ile sudan alıp hazır haldeki sosa koyun ve dikkatlice sosa karıştırın.
Ispanağı yıkayıp suyunu tamamen süzdürün, 1 adet kuru soğanı zeytinyağı ile soteleyin ıspanakları ilave edin ve yüksek ateşte ıspanaklar yumşayana kadar pişirip ocaktan alıp soğutun.
Soğuduğunda sarımsaklı süzme yoğurt ile karıştırıp servis tabağına alın. Ortasına bulgur köftelerini koyup servis edin.

Çok Güzel Bir Hikâye ( Kardeş Candır )
Çok Güzel Bir Hikâye ( Kardeş Candır ) Çok Güzel Bir Hikâye ( Kardeş Candır )

Nasipsiz Dayak Bile Yenmez..
Nasipsiz Dayak Bile Yenmez.. Nasipsiz Dayak Bile Yenmez..

Dar Ayakkabı.. ( Muhteşem Bir Hikâye )
Dar Ayakkabı.. ( Muhteşem Bir Hikâye ) Dar Ayakkabı.. ( Muhteşem Bir Hikâye )

Bakmak, Görmek Ve Biz..
Bakmak, Görmek Ve Biz.. Bakmak, Görmek Ve Biz..

MÜKEMMEL EŞ
MÜKEMMEL EŞ MÜKEMMEL EŞ

Hz. İSA ve SİYAH YILAN (İbretlik hikaye )
Hz. İSA ve SİYAH YILAN (İbretlik hikaye ) Hz. İSA ve SİYAH YILAN (İbretlik hikaye )

Türk Yönetim Felsefesi
Türk Yönetim Felsefesi Türk Yönetim Felsefesi

Sol Yanım Çok Acıyor Anne ( Okunası Duygusal Bir Yazı )
Sol Yanım Çok Acıyor Anne ( Okunası Duygusal Bir Yazı ) Sol Yanım Çok Acıyor Anne ( Okunası Duygusal Bir Yazı )

İlgili Haberler