Yumurta ne kadar süre pişirilmeli?

Yumurta ne kadar süre pişirilmeli?
- A +

Protein deposu yumurta, toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalı.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın,yumurtanın Türk mutfağında sevildiğini, ancak doğru yöntemlerle pişirilmediği için elde edilebilecek besin değerinin eksik kaldığını söyledi. Yumurtanın faydalarından bahseden Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir. B vitamininden de zengindir ki; bu da saç tırnak, beyin ve cilt için yumurta çok değerli demektir. Ancak bir çok besinde olduğu gibi pişirme tekniği yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır" dedi.

"YUMURTANIZ RAFADAN VEYA KAYISI OLMASIN"

"Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız" diyen Işın Sayın, "Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani ensağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz" şeklinde konuştu.

YUMURTA SARISININ ETRAFINDAKİ YEŞİL-GRİ HALKAYA DİKKAT

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders/iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar. Yumurta bunu önlemeye yardımcıdır. Yeterince pişmiş fakat gri halka oluşmamış yumurta tabi ki."

İŞTE YUMURTANIN İDEAL TÜKETİM ŞEKLİ

Yumurtanın nasıl tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dk da yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir. İhmal etmeyin, sağlıklı kalın" dedi.

Ben Sadece Saliha Bir Eş istiyordum
Ben Sadece Saliha Bir Eş istiyordum Yaş 25 evlilik zamanı geldi geçti derken annem açtı yuva kurma konusunu. Saliha bir kız olsun gerisi gelir diye düşünüyordum. Yakın bir akrabamızdan haber geldi. Komşuları çok dindarmış, kızlarının ailesinden daha da dine bağlı olduğunu duyunca sevindim.

3 nasihat
3 nasihat 3 nasihat

Yolda Ne Bulursan Sahibine Vereceksin
Yolda Ne Bulursan Sahibine Vereceksin Yolda Ne Bulursan Sahibine Vereceksin

Kıskanç Adam
Kıskanç Adam Kıskanç Adam

BİR DİLEĞİM VAR O DA BENİ BOŞAMANIZDIR
BİR DİLEĞİM VAR O DA BENİ BOŞAMANIZDIR BİR DİLEĞİM VAR O DA BENİ BOŞAMANIZDIR

BABA OLMAK BÖYLE BİR ŞEY İŞTE
BABA OLMAK BÖYLE BİR ŞEY İŞTE BABA OLMAK BÖYLE BİR ŞEY İŞTE

Kırlangıcın Aşkı
Kırlangıcın Aşkı Kırlangıcın Aşkı

ANNENİN OĞLUNA İBRETLİK MEKTUBU
ANNENİN OĞLUNA İBRETLİK MEKTUBU ANNENİN OĞLUNA İBRETLİK MEKTUBU

İlgili Haberler